22 Mayıs 2017 Pazartesi

Jean-Pierre GİBRAT'tan "Le Vol du corbeau / Karganın Uçuşu" Çıktı

Jean-Pierre GİBRAT
Le Vol du corbeau / Karganın Uçuşu
Flaneur Books 2017


Ünlü Fransız çizer Jean-Pierre Gibrat, 2. Dünya Savaşı’nın işgal edilmiş Fransa’sında yaşanan aşk ve direniş hareketlerini anlattığı Erteleyiş’ten (Le Sursis, 1997-1999) sonra, Karganın Uçuşu (Le Vol du corbeau, 2002-2005) ile yeniden Türkçe’de.

Erteleyiş, Cecile ve Julien’in taşrada geçen hikâyesinde, “çıkar savaşları” ile “birlikte olma”nın yüksek karşıtlığını Gibrat’ın ustaca kurguladığı bir romans-aksiyon potasında eritmesiyle ünlüdür. Karganın Uçuşu’nda, aynı zamanlarda, bu kez Paris sokaklarındayız: İşgal altında, polis ve muhbir devletinde, bombardımanlar arasında çatılarda başlayan ve sokaklar, kitapçılar, kanallar ve “Himalayalar”da devam eden hikâyenin kahramanı bu kez Cecile’in kızkardeşi Jeanne. Gibrat tarzı ironinin ve (ç)atışmanın eşlik ettiği, aynı zamanda bir işgal karşısında alınan farklı pozisyonları gözden geçiren soluksuz serüvende, denebilirse, umut da umutsuzluk da aynı hızda yükseliyor; tıpkı hayatlarımızdaki gibi. Direnişçi Jeanne kardeşine ulaşmaya çalışırken ona çenebaz hırsız François eşlik ediyor.  


Flaneur Books’un yeni yayın döneminin ilk kitabı Karganın Uçuşu da, Erteleyiş’te olduğu gibi, iki farklı edisyonla yayımlanıyor: Standart versiyonunun yanında, koleksiyonerler için özel basım sert kapaklı versiyonu ile.   

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails