14 Aralık 2015 Pazartesi

Avengers “INFINITY”: Özetle Bir Savaş Destanı

Ümit Kireççi
Gerekli Şeyler Yayıncılık belki de bu güne kadar Türk çizgi roman yayıncılığında hiç gerçekleşmemiş bir başarıya imza atarak son derece uzun ve karışık bir okuma sırası olan INFINITY’yi hem hakkını vererek hem de çoğunlukla yarım yamalak basıldıklarından anlaşılmayan crossover (çaprazlama) hikayelerin saçma baskı örneklerine inat tam olarak bastı. 

Bu çaba da onu tanıtmak için yazı yazılmasını daha bir zorunlu kıldı.

Peki ama ipucu vermeden nasıl anlatılabilinir ki bu muhteşem hikaye? Bakacağız artık bir hal çaresine.

Amerika’da 2013 Ağustosunda başlayan ve 2013 Kasımında biten Marvel Comics etiketli Infinity ana hikayesinin yazarı Jonathan Hickman, çizerlei ise Jim Cheung, Jerome Opena ve Dustin Weaver üçlüsü.

Bizdeyse 2015 Kasımında Gerekli Şeyler etiketiyle raflara giren hikayenin genel yayın yönetmenliğini Alişan Cengiz yaparken editörlüğü Egemen Görçek üstelenmiş, eseri dilimize kazandıran da Burç Ürer olmuş. Grafik uygulamanın da başarılı olduğunu hesaba katarsak bu işte emeği geçen Cem M. Yılmaz’la Mehmet Büyükturna’nın adını anmamak yanlış olur.

Uzun ve karmaşık okuma sırasına sahip Infinity öyküsü ana cildin dışında Avengers (vol. 5) ve New Avengers ciltleriyle paralel okunmayı zorunlu kılıyor. Ve en başta da belirttiğim gibi “canım istedi yarım yamalak bastım”cı anlayıştan uzak bir ciddiyetle ele alınan hikaye Gerekli Şeyler tarafından yan öyküleriyle birlikte basıldı; ki okurlara sadece tüm ciltleri edinmek ve keyifle kozmik bir maceranın tadını çıkarmak kalıyor.

Bu hikayede Avengers’in, dünyanın ve evrenin başına bela açan birkaç düşman olduğunu görüyoruz. Baş düşman olarak INFINITY kavramıyla (her tür marvel dizisinde) özdeşleşen deli titan THANOS ve nihilist Kara Tarikat üyeleriyle korsan çetesi yer alıyor. Evreni bir uçtan bir uca kat ederek kıyameti getiren diğer düşmanlarsa yaratıcı konumundaki “Kurucular”.

Infinity, Avengers’in (vol.5) ilk cildiyle başlıyor. Burada Mars’a yerleşen ve Mars’ta hayat yaratan Ex-Nihilo, kızkardeşi Abys ve Aleph’le tanışıyoruz. Yaratıcı, tanrı rolünü üstlenen Ex-Nihilo hızını alamayarak dünyayı temizlemeye ve yeni bir canlı türü yaratmaya karar vererek dünyaya bazı saldırılar gerçekleştiriyor. Avengers olaya müdahale ediyor ve evreni tehdit eden, gezegenlerle üzerinde yaşayan canlıları yok eden savaşın ilk çarpışmaları bu ciltte gerçekleşiyor.

Bu ilk ciltle birlikte sıkı comics okurlarının bilebileceği bir kahramanın Ex-Nihilo tarafından “Adem”imiz denilerek yaratıldığına tanık oluruz: Nighmask. Nightmask, Marvel Comics’in 1986-1989 yılları arasında kurduğu yan yayınevlerinden New Universe karakterlerinden biridir ve o yalnız bırakılmaz, daha sonraki ciltte ona aynı evrenden Starbrand katılır. Böylece Marvel eski kahramanını etkin bir şekilde çizgi roman dünyasına geri döndürmüş olur.

Sonra ne olur… İşte bundan sonrasını ipucu vermeden ve öyküleri bir bir özetlemeden anlatmak adeta imkansızlaşıyor. Deneyelim bakalım.

Öncelikle kahramanlardan bahsedelim. Infinity’de hayli geniş bir Avengers grubuyla karşılaşıyoruz. Üstelik birçoğunun ilk Avengerslik deneyimleridir ve harikalar yaratırlar. Örümcek Adam'ın siyah-beyaz günlerinden bildiğimiz sonsuz güçleri olan Captain Universe örneğin Avengers'in bir üyesi olarak çıkar karşımıza. Sonra World War Hulk’da karşımıza çıkmış olan Illuminati grubu yer alır hikayede. Hem de oldukça etkin bir şekilde. Inhuman’lar ise bir başka etkin faktördür öyküde. X-Men kısa bir rol alır ve çekilir. Kozmik güçler de büyük savaşın parçası olurlar, eski düşmanlar omuz omuza savaşarak kıyameti engellemeye koşarlar: Guardians of the Galaxy, Annihilus, Brood ırkı, Gladyatörle Shi’ar Muhafızları, Kree’ler, Skrull’lar… Hepsinin kaybı büyük olur ama belki de bu savaşta ROM dizisinden hatırladığımız Uzay Şövalyeleri ise bu hikayenin en bahtsız karakterleridir çünkü gezegenleri, uğruna insanlıklarını feda ederek robotlaştıkları vatanları yok edilir.

Hikayenin en kısa özetine gelirsek olayları iki şekilde ele almamız gerekir. İlki Thanos’un arayışı, ikincisi gezegenlerde yaşamları yaratmış olan Kurucuların evreni silip canlıları yok etmeye karar vermiş olmalarıdır.

Bununla birlikte “özgürlüğünü tehdit eden yaratıcın da olsa mücadele et” diye özetleyebileceğimiz bir temaya sahip Infinity’de “yılma, mücadele et, tanrı da olsa kazanırsın, çünkü HER ŞEY ÖLÜR” mesajı hem cilt adı olarak hem de balonlarda defalarca tekrar ediyor onu vurgulamakta fayda var.

Hikayeden akılda kalansa; bende öyle oldu, muhteşem bir savaş narası, istiklal savaşı söylemleri, özgürlük için mücadele havası ve kahramanlara, özgür insanlara yaraşır ölümler olacak.

Kısacası Infinity’de sıradan bir comic book hero hikayesinden çok Destansı bir savaşa tanık olacaksınız!


Bunun dışında ne söylenebilir? Ne anlatsam bir sürprizi bozuyor olurum. Bu nedenle uzak durmaya gayret ederek kendi izlenimlerimi paylaşmaya geçeceğim.

Okuma sırasıyla ilgili sorun yaşarsanız Infinity cildinin arkasına bakmanız yeterli. Gerekli Şeylerin bastığı tüm sayıların hangi sırayla okunacağı şematik olarak gösterilmiş. Onu takip etmeniz yeterli.

Infinity cildinin 5 ayrı kapakla basılması ayrı bir eğlence oldu. Koleksiyonerlere duyurulur.
Infinity hikayesinin Marvel’ın daha önce kapattığı ve adeta mahrum kaldığı “mutant” olayına yepyeni bir kapı açtığını söylemek isterim. Inhumanlar sayesinde süper güçler kazanan ve toplumda varlığını sürdürmek zorunda kalan “farklılar” eminim yayınevinin açık verilen mutant konusunu bir anlamda sürdürebilmesini sağlayacaktır. Kaldı ki ülkemizdeki başka bir yayınevinin bastığı kahramanın güçlerinin de buradan geldiği anlaşılacakmış bunu da belirteyim.

Avengers Dünyası” fikrini ele alırsak; ki okuduğunuzda göreceksiniz Avengers sayesinde kurtulan her dünya bir Avengers Dünyası haline gelecektir, belki de DC Comics’e üstün gelinen en güzel fikir olmuştur. Yıllarca “dünyanın” kahramanları olarak sunulan JLA’nın karşısında hep geriden gelen ve onları taklit eder gibi görünen Avengers grubu ilk defa kozmik bir fenomen haline gelerek JLA’nın hiç ulaşamadığı sınırlara ulaşmış oldu. Elbette evrende farklı güçlerle ve hatta evrenin sınırındaki duvara kadar giderek defalarca savaşmışlığı var JLA’nın ama isminin verildiği gezegen veya evren liderliği hiç olmamıştı benim bildiğim. Avengers bu hikayeyle birkaç puan fark atmış oldu bence.

Neden bilmem detaylarda boğuldum ben bazı yerlerde. Örneğin daha önce karşımıza çıkan son Captain Marvel karakterinin kostümünün 1960’ların DC Comicsi tarzı demode oluşu. Shi’ar Muhafızı Smasher’ın bazı dizilerde saf-salak gösterilirken burada güçlerinin dünyalı bir insana aktarılası ve hayli kahraman oluşu yadırgatıcı geldi bana. Ve ayrıca kostüm yine demode…
...

Başka… Daha da var ama detaylarla kimseyi boğmayayım. Her cildinde ve aslında fasikülünde sürpriz olan hikayenin sürprizlerini bozmadan ancak bu kadar anlatabildim. Umarım gerisini benim gibi soluğunuz kesilerek okur, bolca keyif alırsınız.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails