28 Temmuz 2013 Pazar

Erkeğin İktidarı Şeyiyle Olur! İnanmayan Baksın!

Doom Patrol grubu ülkemizde çok tanınmasa da comics endüstrisinin en aykırı en uçuk serilerinden biridir. DC Comics çatısı altında bulunan grup dışarıdan bakıldığında son derece gösterişsiz ve sıkıcı bir gruptur. Öyle havalı elemanları yoktur ve öyküleri de yavancadır. Ancak satır aralarına serpiştirilmiş mesajları comics dünyasının klişeleşmiş kahramanlık alt yapısını da okur alışkanlıklarını da yıkmaya yöneliktir. İşte bu grubun tek sayı da olsa uğraşmak zorunda kaldığı bir kötü adam: Codpiece (Süspansuar-galiba)

1993 yılında yayınlanan öykünün adı "The Laughing Game" - Güldüren Oyun. İsim, Neil Jordan'ın yönettiği 1992 yapımı muhteşem sinema filmi "The Crying Game"e gönderme yapıyor gibidir. Hatta filmin büyük sürprizini düşünürsek yaptığından adım gibi eminim. Ama tabii ben bu sürprizin ne olduğunu söylemeyeceğim. Muhteşem bir film izlemek isteyen ne yapsın etsin bu deneyimi kendi yaşasın bence. Sonra geri dönüp şu yukarıdaki salağa bakarak aradaki bağlantıyı kendi kursun.

"Salak" dedim kağıt üzerindeki cansız çizime...! Bazen kurgusal da olsa çizgi roman karakterlerini canlı insanlarmış gibi düşünüyor olmak bende onları gerçek hayatta bazı gerçek insanlarla özdeşleştirdiğimiz hissini doğuruyor. Tam aynısı olmasa da var bu yaratıklardan etrafta bolca ya gerçekten de, ondan herhalde.

Codpiece, becerikli bir adamın kadınlarla yaşadığı başarısız deneyimlere sinirlenmesiyle ortaya çıkan bir kötü adamdır. Sırnaştığı hatun yüz vermez, parayla birlikte olduğu hayat kadını onunla alaycı konuşur, parasızdır, yakışıklı değildir... O da gider iktidarını sergileyebileceği görkemli bir silah icat eder. Sonra banka soymaya karar verir. Onu gören kadınların "Vaaay, karısını merak ettim ben bunun" gibi sözlerle alay etmesi üzerine hepten dellenir ve büyük silahının gücünü gösterir:

Normal koşullarda ulaşamadığı bir tür iktidara şeyiyle ulaşmaya çalışan sığ adamların temsilcisi konumundaki karakter fazlaca anlam yüklediği silahını türlü becerilerle donatmıştır: 

1 - Matkap olabilmektedir örneğin büyük silahı (Aklıma nedense Hababam Sınıfı uyarlamalarından birindeki çapkının adının aynı seviyesizlikle "Matkap" olduğu geldi):

2 - Lazer atmaktadır büyük silah:

3 - Yumruk ve roket atmaktadır büyük silah:

4 - Testereleri bile vardır büyük silahın:

5 - Makas da çıkar büyük silahtan:

6 - Tutacak ve mengeneleri de vardır büyük silahın: 

7 - Ve sonik silaha da dönüşmektedir büyük silah:

8 - Tirbüşonu bile vardır büyük silahın:

9 - Ama dikkat etmek lazım, "İliklerin boşalsın" bedduası tutarsa büyük silah fazla kullanılmaktan tükenir, iktidar gidiverir:

Tam TV'lere çıkarılacak gerçek erkek tiplemesi. Gelin görün ki kendisi kötü adam olarak yorumlanmış Doom Patrol'un 70. sayısında. Rachel Pollack neden öyle yazmış, Scot Eaton neden böyle itici çizmiş hiç anlamadım. Halbuki bizim memlekette olsa...

Ümit Kireççi

1 yorum:

Emre dedi ki...

Hahaha bence zenci olmalıymış :D

http://emresizolmaz.blogspot.com/

Linkler

Related Posts with Thumbnails