14 Haziran 2009 Pazar

ANNIHILUS: Klişe Kötüden Dehşete Evrim

Comics alemi bazen okuyucusunu çok şaşırtır. Büyük ihtimalle de bundan zevk duyar. İşte Fantastik Four (Fantastik Dörtlü)'un düşmanı Annihilus da okuyucuyu şaşırtan bir değişimle raflardaki yerini aldı. İkinci sınıf, klişe diktatör bozması, güç peşindeki kötü karakter bir anda gitti ve yerine Marvel kurgusunu sarsacak evrensel bir tehdit geldi.


İlk kez 1968 yılında Fantastik Dörtlü'nün 6 yıllığında ortaya çıkan bu karakter oldukça klişe yanlarının yanı sıra bilimkurgu çizgi romanı özelliği taşıyan serinin farklı boyuttan gelen diktatörü olarak oldukça akılda kaldı. Annihilus ve benzer karakterli Blastaar, Negativ Zone (Eksi Boyut) adı verilen bir boyutta hüküm süren yöneticilerdir ve ha bire bir yolunu bulup artı boyuta yani bizimkine geçerek dünyayı ele geçirmeye çalışırlar, dünya kahramanları tarafından her deafsında geri püskürtülürler. Öyküleri kısa ve akılda kalıcılıktan uzaktır. Şu zamana dek.

Annihilus'un hikayesi şöyledir: Tyannan adlı çok gelişmiş bir ırkın bir uzay gemisi Eksi bölge gezegenlerinden Arthros'a düşer. Gezegenlere bir takım yaşam tohumları (spor) eken Tyannan gemisi volkanik Arthros'ta kazaya uğradıktan binlerce yıl sonra tohumlardan (sporlardan) biri evrim geçirmeye başlar. Tyannan gemisinin düşmesine sebep olan meteor bir tür mutant gelişime neden olur. Evrim geçiren spor gemiyi keşfeder. Bir çok bilimsel bilgi edinen ve beynen de gelişme gösteren yaratık kendine "Cosmic Control Rod" adı verilen enerji silindirini geliştirir. Sonra da tüm eksi bölgeyi işgale kalkışır. Ara ara da dünyayı ve dünyaya her gelişinde de dayak yiyerek geri kaçar... Ta ki...

Tarihler 2006'yı gösterdiğinde uzun ve başarılı bir öyküyle Annihilus'un hafızalara kazınacak yeni ve başarılı "kötü adam" kariyerinin başlangıcına şahit olacağımız "Annihilation (İmha)" serisi başladı. Daha çok DC Comics'in yaptığı Marvel'in ise yine sonradan; bir anlamda, taklit ettiği yöntemle muazzam bir öykü serisi başladı.

DC Comics bir takım serileri bitireceği, bazı kahramanları öldüreceği veya değiştireceği, evrene çeki düzen vereceği zaman kıyıda köşede kalmış karakterlerin de aktif rol üstlendiği seriler yapar, evrenindeki değişiklikleri damdan düşer gibi değil bazı sebeplerle gerçekleşmiş gösterir. Marvel da aynını yapıyor ve hem Marvel evrenindeki bir çok yan karakteri ön plana çıkarıyor, hem evrene çeki düzen veriyor, hem de yeni serilerin okunması için muhteşem bir zemin hazırlıyor bu seriyle.

Keith Giffen yazarlığında ve Andy Schmidt editörlüğünde gelişen seri bir çok kola ayrılmakta.

28 Eylül 2005 tarihli ön giriş öyküsü "Drax The Destroyer"le başlıyor seri. 2 sayılık bu hikayede Drax the Destroyer Marvel okurlarının bildiği üzere Hulk kalıbında, uçabilen, ışın atabilen güçlü bir kahramandır. Bir gün ailesiyle gezmeye çıkmışken Titan Thanos tarafından öldürülen baba reenkarnasyona uğratılarak yaşama Drax olarak döndürülür. Amacı Thanos'u öldürmektir. Bunda başarılı olamaz ama kendisi üç kez ölür ve her defasında farklı biri olarak yaşama döner. Nitekim "Warlock and the Infinity Watch" serisinde aptaldır! Güçlüdür ama gerçekten aptaldır. Bu son seride ise yaşama dönüşünde ışın atmamakta, bir takım bıçaklarla önüne geleni doğrayan son derece akıllı biri olarak çıkar okuyucunun karşısına. Ve evet bu defa seride Thanos'u öldürür!

Annihilation serisi bir çok kahramana ev sahiliği yapar. Başta kötü adamımız olmak üzere: Annihilus, Nova, Galactus, Silver Surfer, Super-Skrull, Ravenous, Quasar, Ronan the Accuser, Drax the Destroyer, Thanos, Firelord, Gamora, Phyla-Vell, Moondragon, Star-Lord ve daha niceleri...

Son derece başarılı bir kurgu ve senaryoya sahi öykünün ilk sayısı 15 Mart 2006 tarihli 48 sayfalık tek sayılık "Annihilation: Prologue"dur. Bunu sırasıyla 4 sayılık seriler takip etmiştir: Annihilation: Silver Surfer, Annihilation: Super-Skrull, Annihilation: Nova and Annihilation: Ronan. Annihilation, 6 sayılık kendi serisiyle de diğer kısa serilerden aldığı destekle hayli etkili bir başarı grafiği çizmiştir.

Hikayeyi kısaca özetleyecek olursak sadece bazı ipuçları verebilirim:
Annihilus eksi boyuttan bir şekilde çıkarak artı boyuta geçiyor ve kendine muhteşem bir böcek ordusu kurarark uzaya açılıyor. Bu şekilde bir çok gezegeni yok ediyor ve evrenin kozmik güçleriyle uzaylı güçleri bir araya gelerek onu engellemeye çabalıyorlar. Ancak Galactus'un bile yenildiği bir savaşta nasıl bir umut olabilir ki?

Kanın gövdeyi götürdüğü ve yıkıcı bir savaşın tüm çıplaklığıyla gözler önüne serildiği bu seride Marvel evrenini yerinden sarsan değişikler oluyor, Annihilus başlattığı dehşet dalgasıyla gezegenleri yok ediyor, evrendeki dengeleri alt üst ediyor... Ama yeniliyor.
Bu seriyi de hemen 2007-2008 arası süren "Annihilation Conquest" serisi takip ediyor. Bu kez sarsılmış olan evreni Phalanx adlı kötülük orduları tehdit ediyor. Başlarında da Marvel evreninin en kötü robotu Ultron var. Nova, Quasar, Star-Lord ve yeni karakter Wraith, Ronan the Accuser, Moondragon, Super-Skrull, Gamora, Mantis, Rocket Raccoon ve geri dönen Adam Warlock serinin kahramanları.

İlki kadar başarılı olan bu seri sürükleyici olduğu kadar ülkemizde yayınlanmış olan "ROM Uzay Şövalyesi"nin ırkı başta olmak üzere onlarca uzay ırkını okuyucuya sunuyor, Annihilus'u kısmen müttefik yaparak tekrar hatırlatıyor ve yeni kurulan bir grubun da tohumlarını atıyor: Guardians of the Galaxy.

Adam Warlock, Bug, Drax the Destroyer, Gamora, Groot, Mantis, Martyr, Rocket Raccoon, Star-Lord, Major Victory, Jack Flag, Moondragon, Cosmo the Spacedog bu seferki üyeler ve seri son derece sürprizlerle ilerliyor.

Daha yazacak şey çok ama yerim dar :)

İkinci sınıf bir kötü karakter nasıl olur da koskoca bir yayınevinin onlarca yıllık alışkanlıklarını yıkacak kadar değiştirilir diye merak eden olursa bu serileri mutlaka okusun derim başka bir şey demem.

Ümit Kireççi

1 yorum:

mit dedi ki...

Çok güzel ve bilgilendirici bir açıklama olmuş. Özellikle de çok sevdiği çizgi roman dünyasından ülke şartları nedeniyle mecburen kopartılan benim gibi çr hastaları için...

Linkler

Related Posts with Thumbnails